Iunie 1940-Iunie 1941

27/06/2010


Puţini români, poate doar  cei ce-au trăit drama, îşi mai amintesc că la 28 iunie 1940, în urma ultimatumului dat de guvernul bolşevic de la Moscova, România ceda fără luptă URSS-ului Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Un rapt impus de cele două puteri totalitare, antagonice, dar urmărind acelaşi scop, Uniunea Sovietică comunistă şi Germania nazistă, care, prin Tratatul secret încheiat între ele în august 1939 cunoscut în istorie sub numele de Tratatul Molotov-Ribbentrop, urmăreau o nouă împărţire a Europei aşa cum rezultase ea după primul război mondial.

Iar România care fusese lăsată în bătaia vântului, s-a văzut singură în faţa celor doi acaparatori. Şi, ca în junglă, au apărut şi alţi necrofagi. Ungaria n-a ezitat să ia şi ea o halcă bună, Ardealul, şi n-a putut fi refuzată, iar Bulgaria s-a invitat şi ea la ospăţ, însuşindu-şi Dobrogea de Sud, adică judeţele Caliacra şi Durostor.

Şi-atunci România, aşa ciuntită cum era, ce era să facă? S-a aliat cu cel pe care-l considera cel mai puternic la acea vreme, Germania lui Hitler. Aşa s-a ajuns că, prin generalul Ion Antonescu, conducătorul de atunci al statului, România a aderat la planul cunoscut sub numele codat Barbarossa, plan ce urmărea invadarea URSS. Motivul principal era, spre deosebire de cel al Germaniei, recucerirea şi revenirea la patria mamă a pământului ocupat de sovietici cu un an în urmă.

Astfel că în noaptea de 21/22 iunie 1941, generalul I.Antonescu a dat celebrul ordin Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul! Iar armata română, într-un avânt patriotic, a făcut-o, eliberând tot ce ocupase sovieticii cu un an în urmă. Numai că, odată intrată în horă, ea n-a mai putut ieşi şi a mers mai departe alături de nemţi spre catastrofă. Hitler nu îvăţase nimic din experienţa lui Napoleon Bonaparte din 1812 în invazia Franţei asupra Rusiei ţariste. Hitler n-a înţeles că URSS ocupa a şasea parte a globului şi avea resurse inepuizabile. Şi-apoi el s-a angajat şi în Apus, nuca cea mai tare fiind Marea Britanie, de unde i s-a şi tras sfârşitul, aceasta fiind susţinută de fraţii lor de sânge, SUA, ca şi în primul război mondial.

Rezultatul a fost că după trei ani de război, în care economia României a fost tocată şi după pierderi mari în oameni, la 23 august 1944 Regele a decis arestarea lui Antonescu şi a apropiaţilor săi şi întoarcerea armelor împotriva nemţilor, alături de ruşi. Caracteristic românilor. Ce a însemnat asta pentru noi se ştie. Comunizarea şi aservirea României faţă de Moscova timp de 45 de ani. Urmările se văd şi acum.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: