Doar o amintire

20/04/2010


…O amintire care, odată cu trecerea timpului – infinitul şi implacabilul timp – se estompează şi devine din ce în ce mai mică, până la dispariţie. Iată, deci, că în aceste zile ne amintim, evident, cei care au trăit în acele vremuri (şi din aceştia câţi oare ?) de debutul manifestărilor anticomuniste din Piaţa Universităţii din Bucureşti din primăvara lui 1990, o primăvară a speranţelor pentru cei care mai credeau în idealurile pentru care au murit cei din decembrie 1989.

Şi cu ce ne-am ales după trecerea acestor 20 de ani? Cu democraţia originală propăvăduită atunci şi mai târziu de un comunist-bolşevic din fruntea primului eşalon al PCR, Ion Iliescu, şi care poza în dizident al regimului tocmai răsturnat. Acesta s-a înconjurat de cei din eşalonul doi al defunctului partid, ţintind de fapt un socialism cu faţă umană, după preceptele gorbacioviene de la Moscova.

Cum cei din Piaţa Universităţii voiau o rupere totală cu trecutul comunist şi drum liber spre o societate bazată pe principiile de piaţă şi un stat de drept, ei au intrat în conflict deschis cu puterea provizorie ce pusese mâna pe frâile statului prin lovitura de stat din decembrie 1989.

Iar Ion Iliescu, care era atunci preşedintele CPUN şi mai apoi al ţării după 20 mai 1990, n-a catadixit să stea de vorbă cu manifestanţii, ba mai mult, i-a lăsat să fiarbă în suc propriu, după expresia lui.

Şi totul a culminat cu represiunea sângeroasă a trupelor de poliţie şi a hoardelor de mineri aduşi de oamenii lui Iliescu, foşti securişti, din 13-15 iunie 1990. Aceste atrocităţi din acele zile au făcut înconjurul lumii, dar cui îi păsa. Nici până azi Ion Iliescu n-a fost tras la răspundere pentru crimele şi fărădelegile săvârşite atunci, cum n-a răspuns nici pentru decembrie 1989. Acele evenimente, precum şi altele petrecute sub guvernarea neocomunistă, au ţinut România în loc timp de 10 ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: