Prin cenuşa…televiziunilor

19/04/2010


În ultimele zile oamenii, care au privit constant sau ocazional la vreuna din televiziunile de ştiri, au fost intoxicaţi – la figurat – cu norul de cenuşă ce ne-a invadat atmosfera, nor ce vine,  hăt, tocmai de la un vulcan (numele este greu de scris, dar mai greu de pronunţat) din Islanda, şi care s-a găsit tocmai acum să erupă dând peste cap grila de programe a unor televiziuni, precum RTV sau Antena3.

Şi,  conform acestor posturi tv, Apocalipsa după evangheliştii SOV şi Felix, cei care le patronează, urma să aibă loc, cu o derogare de la cei patru evanghelişti clasici din Scriptură şi care nu prevăzuse din timp ce avea să ne aducă vulcanul din Islanda. Lucru de altfel scuzabil, ţinând cont de faptul că pe vremea aceea, prin sec. I d.Cr., mijloacele de investigare şi informare erau primitive.

Ei da, azi, când dispunem de o tehnologie modernă şi performantă, putem anticipa cam ce-ar putea să ne aducă erupţia unui vulcan care, în general, doarme. Iar bravele noastre televiziuni, RTV şi A3, care şi aşa nu mai pridideau cu transmisiile şi reportajele de la catastrofa aeriană de la Smolensk, precum şi de la funeraliile preşedintelui polonez L.Kaczynski şi a soţiei acestuia de la Varşovia şi Cracovia. Încât, după sfaturile celor ce se perindau prin studiouri, veniţi şi neaveniţi, care de care mai original, de la religie până la ştiinţă, ar fi trebuit să nu mai ieşim din case, sau dacă ieşim trebuie să purtăm o umbrelă(!) ori ochelari de protecţie şi o mască pe figură. Ce mai, ca în timp de război nu alta!

Toate aceste năzdrăvănii erau dublate de ştirea conform căreia, din această cauză, nici unii lideri europeni sau de peste ocean nu s-au mai deplasat la Varşovia la funeralii, spaţiul aerian pe o mare parte a Europei fiind sub norul vulcanic. Nu-i greu de ghicit că în afară de prevedere a fost şi un pretext, fostul prşedinte polonez fiind mereu în dezacord cu unele hotărâri ale UE.

Până la urmă s-a dovedit că pericolul n-a fost aşa cum s-a preconizat, dar prevederea este prevedere. Asta nu înseamnă că minţile unor jurnalişti trebuie s-o ia razna în goana după rating şi senzaţional.

P.S. Sâmbătă, în studioul RTV era invitat C.Bălăceanu-Stolnici care comenta la întrebările moderatoarei( nu-i reţin numele) fenomenul erupţiei vulcanului din Islanda. Şi când omul a vrut să amintească de faptul că în istorie se cunoaşte când un vulcan a acoperit cu lavă două oraşe, domnişoara în cauză s-a repezit să spună ea Sodoma si Gomora. Interlocutorul s-a făcut că nu aude şi a continuat: Pompei şi Napoli, de către vulcanul Vezuviu. Ăştia sunt oamenii de televiziune!

Reclame

One Response to “Prin cenuşa…televiziunilor”

  1. geo_36 Says:

    Erată:
    -E vorba de Herculanum şi nu de Napoli;
    -În afară de cele două oraşe amintite, erupţiile vulcanului Vezuviu din anii 63 şi 79 d.Cr. a mai acoperit şi oraşul Stabiae;
    -Oraşul Napoli a fost şi el bombardat cu ceva cenuşă, dar n-a fost distrus.Fenomenul l-a inspirat pe compozitorul Fr.Lopez care a compus opereta „Napoli, sub sărutul focului”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: