Un martie însângerat

15/03/2010


Zilele acestea se comemoreaza 20 de ani de la sangeroasele evenimente ce au avut loc la Tg. Mureş, între 15-20 martie 1990. Evenimente care fac parte din succesiunea manifestarilor politico-sociale ce au zguduit întreg anul 1990, şi ca o continuare a celor din decembrie 1989.

Această suită de evenimente, inerentă în evoluţia unei schimbări de regim politic al unei societăţi, a radicalizat societatea românească în ansamblu, dar mai ales pe iredentiştii maghiari din judeţele locuite preponderent de secui, Harghita, Covasna şi Mureş. In aceeaşi masura şi pe naţionaliştii români, instigaţi şi conduşi de ramaşiţe ale securitaţii.

Ciocnirile violente dintre români şi unguri, mai ales cele din 19 şi 20 martie 1990, soldate cu morţi si raniţi de ambele parţi au avut un larg rasunet internaţional care au ţinut România în loc mulţi ani în raport cu celelalte ţari foste socialiste pe drumul tranziţiei. Acest fapt este resimţit şi azi, după două decenii.

O vină majoră în desfaşurarea acestor evenimente nefericite au avut-o şi Ion Iliescu, aflat atunci în fruntea statului ( cu voia dumneavoastra !?) şi Petre Roman, primul ministru al guvernului provizoriu. Ei n-au schiţat niciun gest in această privinţă, mulţumindu-se sa trimită doar nişte scutieri lipsiţi de vlagă, depaşiţi numeric de cei ce se înfruntau.

Azi, când problema naţională părea ca este rezolvată, ungurii participând aproape făra întrerupere la guvernare, iată că ei vor si mai mult: autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc într-un stat unitar şi indivizibil. O fi fost ea bună aderarea la Uniunea Europeană, dar discriminarea pozitivă, că asta este de fapt, nu este in regulă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: