Proclamatia de la Timisoara

11/03/2010


   Se implinesc astazi 20 de ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara. Un deziderat care n-a fost atins niciodata, ba, mai mult, a fost dezavuat de fortele reactionare, relicve ale comunismului autohton, instaurate la putere dupa decembrie 1989.

   Aceasta Proclamatie a fost elaborata de Socitatea Timisoara si citita din balconul Operei, in Piata Operei, in ziua de 11 martie 1990 de catre revolutionarul George Serban, intre timp disparut. Cel mai important punct din cele 13 cat cuprindea Proclamatia, era cel cu numarul 8 si care a intrat in memoria colectiva.

   Punctul 8 al Proclamatiei cerea interzicerea tuturor activistilor de frunte ai fostului PCR precum si ofiterilor si colaboratorilor fostei Securitati de a mai fi alesi intr-o functie publica a statului – Parlament, Consilii judetene, orasenesti si comunale, primari, Guvern timp de trei legislaturi. N-a fost sa fie. Aceasta prevedere, care-l viza in primul rand pe Ion Iliescu dar si camarila sa care preluase puterea, a fost ridiculizata chiar de cei care erau vizati.

  Si asa s-a ajuns ca la apropiatele alegeri prezidentiale, parlamentare si locale din 20 mai 1990, Iliescu sa obtina peste 85% din voturi din partea unui electorat tinut in bezna timp de 45 de ani si care, incantat cantecul de sirena a acestuia dar si de faptul ca scapase de Ceausescu s-a prezentat in numar mare la vot. Fenomen care nu s-a repetat ulterior.

   Pe baza acestui punct 8 al Proclamatiei de la Timisoara s-a incercat elaborarea si votarea unei Legi a lustratiei in legislatura 2004-2008, avand ca initiatori cativa senatori in frunte cu Mona Musca, proiect care a reusit sa treaca de Senat si apoi s-a inpotmolit la Camera dupa ce MM a fost demascata ca a colaborat cu Securitatea,  PNL voind sa scape de ea dupa ce aceasta a intrat in conflict cu presedintele acestui partid.

   Proiectul Legii lustratiei s-a nascut mort si din cauza ca toate organele statului, de la Parlament pana la Consilii comunale erau – si sunt in continuare – intesate cu fosti nomenclaturisti de partid si fosti securisti. Si asa va fi in continuare pana la disparitia fizica a acestora. Ca o concluzie, se poate spune ca nu sunt suficienti cei 20 de ani prevazuti de Brucan ci de inca 20, adica doua generatii.

 P.S.- Aflam azi din marturia unui apropiat al lui Ion Iliescu, martor in noaptea de 22-23 decembrie 1989, ca nu Iliescu a cerut unui consul al ambasadei sovietice la Bucuresti ajutor militar ci…Petre Roman. Evident ca acesta a dezmintit. Vom vedea, mai ales ca au fost date publicitatii ultimile documente ale armatei din acea perioada.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: